(Gratis) afbeeldingen verkleinen online

Het gebruik van afbeeldingen online is allang niet meer alleen weggelegd voor fotografen, marketeers of schrijvers. Of het nou op Facebook, de mail of een persoonlijke blog is; overal kom je tegenwoordig afbeeldingen tegen. Doordat onze camera’s en de camera’s van devices steeds beter worden, worden ook de afbeeldingsbestanden steeds groter. Dit terwijl de uploadlimieten op de meeste plekken gelijk blijven. Vanuit gebruiksvriendelijkheid is het gewenst om een zo optimaal mogelijk formaat te kiezen waarbij je niet teveel of zelfs geen beeldkwaliteit verliest, maar wel een hoop kilo’s(bytes). Vroeger moest je hiervoor een programma als Photoshop hebben, tegenwoordig zijn er veel tools online die gemakkelijk en snel jouw afbeeldingen verkleinen. We lichten er drie uit.

CompressJPEG / PNG

CompressJPG is een tool waarmee je gratis tot 20 afbeeldingen tegelijkertijd kan verkleinen. Via de website kan je JPEG’s, GIF’jes, PNG’s, SVG’s en zelfs PDF’jes verkleinen. Standaard maakt de tool gemiddeld de afbeeldingen al tot 50% kleiner. Maar er zijn ook nog mogelijkheden om de kwaliteit – en daarmee de grootte – te verlagen. Het voordeel van CompressJPG is dat je gelijk ziet hoe je afbeelding eruit ziet ten opzichte van de originele afbeelding. Op deze manier kun je heel goed en gemakkelijk zelf bepalen hoe klein de afbeelding kan worden, zonder een enorm kwaliteitsverlies. Een ander voordeel is dat de tool – voor zover ik weet – geen bestandsgrootte limiet heeft. Ik heb in ieder geval regelmatig afbeeldingen van meer dan 10MB gecomprimeerd.

Afbeeldingen verkleinen met CompressJPG
Online afbeeldingen verkleinen met CompressJPG

TinyPNG / TinyJPEG

TinyPNG is wederom een gratis tool waarmee je tot 20 PNG’s of JPEG’s kan comprimeren. In tegenstelling tot CompressJPEG heeft TinyPNG wel een bestandslimiet van 5MB per afbeelding. Daarnaast heb je geen instellingen om de kwaliteit van de afbeelding te tweaken. Daarentegen is de tool wel erg goed in het comprimeren van afbeeldingen en het behouden van een mooie kwaliteit. Dezelfde afbeelding die bij CompressJPG van 5MB tot 2.4MB werd gecomprimeerd, wordt bij TinyJPEG standaard teruggebracht tot een luttele 926kb. Dat is meer dan 80% minder dan het origineel. Een voordeel van TinyPNG is dat deze ook geanimeerde PNG’s kan comprimeren. Daarnaast heeft de tool van allerlei plugins voor bijvoorbeeld WordPress, Magento, Photoshop en verscheidene API’s. Het voordeel hiervan is dat je afbeeldingen bijvoorbeeld automatisch kan laten verkleinen bij het uploaden in je Content Management Systeem.

Afbeeldingen online verkleinen met TinyPNG
Online afbeeldingen comprimeren met TinyPNG

Imagify

Ook bij Imagify kun je online in de browser je afbeelding comprimeren. De focus van Imagify ligt echter voornamelijk op het faciliteren van WordPress gebruikers. Met een handige plugin verklein je automatisch al je afbeeldingen. Deze afbeeldingen kunnen zelfs worden omgezet in een ‘nieuw formaat voor het web‘: WebP. WebP is een formaat die in alle moderne browsers werkt en nóg lagere bestandswaardes behaald met dezelfde beeldkwaliteit. Ideaal dus als je je website wilt versnellen. Er zijn ook een paar nadelen: ondanks je bezoekers kleinere afbeeldingen downloaden met WebP, bewaard de tool wel de originele PNG’s en JPG’s zodat deze aangeboden kunnen worden wanneer de browser van de bezoeker niet geschikt is voor WebP. Een ander nadeel is dat Imagify bij een gratis account slechts tot 2MB per bestand met een maximum van 25MB per dag comprimeert. Gelukkig vallen de prijzen heel erg mee, voor $5,- per maand of $9,99 eenmalig kun je 1GB aan afbeeldingen automatisch comprimeren.

Online afbeeldingen comprimeren met Imagify
Prijzen starten vanaf $5 voor 1GB comprimeren

Er zijn nog tientallen andere tools die hetzelfde doen. De één is wat uitgebreider, de ander wat simpeler. Een aantal aanvullende tools op een rijtje:
– IMG2Go
Compressor.io
Resizeimage.net

Plaats een reactie