Gratis stockfoto’s downloaden: 12 websites

Gratis stockfoto’s. Veel mensen hebben een haat-liefde verhouding met ze. Want ja, het is fantastisch dat ze bestaan. We gebruiken ze maar al te graag voor social media posts, op corporate websites, als featured afbeelding voor blogs en noem maar op. Maar kan het een crime zijn om de juiste foto te vinden. Zéker als je geen foto wilt die op honderden websites voorkomt. Dat laatste blijft (zeker) met gratis stockfoto’s een risico. We kunnen je dus niet beloven dat ze allemaal even uniek zijn, maar we kunnen je zoektocht wel makkelijker maken.

Gratis stockfoto’s downloaden

Hieronder bespreek ik 12 websites waarop je gratis stockfoto’s kunt downloaden. Ik bespreek ook voor welke toepassingen en thema’s de stockfoto website geschikt is, en voor welke niet.

1. Stokpic

Op Stokpic komen de vrolijke kleuren je tegemoet. Je vind hier foto’s in 16 categorieën. Daarnaast kun je je inschrijven om iedere 2 weken 10 premium foto’s in je mailbox te ontvangen. Deze functie is ideaal als je een collectie wilt aanleggen voor toekomstige toepassingen en geen zin hebt om nu al zelf te zoeken. Voor de écht zakelijke stockfoto’s is deze website minder geschikt.

gratis stockfoto's downloaden bij Stokpic

2. Death to Stock

Een minder bekende aanbieder van rechtenvrije foto’s is Death to Stock. De naam zegt het al: ze zetten zich af tegen typische stockafbeeldingen. Op de website vind je alles behalve de ‘callcenter employee calling’ cliché en de ‘business man with a big Prodent smile’ stockfoto’s. Je vindt hier binnen alle thema’s interessante afbeeldingen. Toegegeven, de stockfoto’s van deze website zijn niet helemaal gratis. Je betaalt namelijk minimaal $12 per maand voor een abonnement. Gelukkig is er ook een 14-daagse proefperiode, waarin je het gratis kunt uitproberen.

3. Gratisography

Ben je op zoek naar wat meer uitgesproken stockfoto’s, dan zit je goed bij Gratisography. Deze stockfoto website heeft een wat kleinere collectie gratis stockfoto’s, maar is zeker de moeite waard voor meer unieke stockfoto’s. De website is ideaal voor merken en platforms die wel van een visuele grap houden.

Gratis stockfoto website Gratisography

4. Stocksnap

Stocksnap.io is een initiatief van Shutterstock. Op deze website heb je keuze uit duizenden gratis stockfoto’s, verspreid over tientallen categorieën. Je kunt hier terecht voor blogfoto’s, foto’s met een zakelijke tint en meer. Eigenlijk is hier voor iedereen wel wat wils te vinden.

5. Pixabay

Net als Unsplash is Pixabay een bekendere website voor gratis stockfoto’s. Het nadeel daarvan is dat veel mensen de foto’s weten te vinden. Het voordeel is dat Pixabay een flinke database met afbeeldingen heeft en de kans dat er iets voor je tussenzit groter is.

6. Kaboompics

Als je op zoek bent naar non-cliché stockfoto’s, zou ik zeker even een kijkje nemen bij Kaboompics. Deze website is in aanbod misschien niet zo groot als Pixabay, maar heeft wel uniekere afbeeldingen. Het leuke is dat deze website ook een filter biedt voor de minst gedownloade foto’s. Als je uit deze categorie kiest, verklein je de kans dat de foto’s heel vaak gebruikt zijn. Uiteraard zijn de foto’s gratis.

7. Unsplash

We vervolgen met een stockfoto website waarvan de kans groter is dat je ‘m al kent: Unsplash. Deze stockfoto website is wel wat bekender bij het grote publiek, maar heeft dankzij het grote aanbod voor ieder wat wils. En het leuke is: alle afbeeldingen zijn gratis te downloaden en gebruiken.

8. Pexels

Ook Pexels.com is een fijne website voor gratis stockfoto’s. Op de ‘verkennen’ pagina vind je diverse thema’s en collecties. Naast afbeeldingen vind je er ook video’s. Voor de zakelijke foto’s die niet op iedere website 😉 terugkomen moet je even goed zoeken, maar ze zijn hier zeker te vinden.

9. Pikwizard

De gratis stockfoto website Pikwizard heeft duizenden foto’s en video’s. Er zitten een aantal premium (betaalde) foto’s bij, maar ook zeker genoeg gratis varianten. De enige aanmerking die ik op deze website heb, is dat ik het categoriemenu niet lekker vind werken. Maar zolang je gericht zoekt heb je daar geen last van.

10. NegativeSpace

Op NegativeSpace kun je kiezen uit 11 categorieën. Sommige foto’s zijn net een Windows screensaver, maar als je even doorzoekt zie je dat er genoeg foto’s zijn die uit een eigen beeldbank zouden kunnen komen.

11. Life of Pix

Een wat minder bekende website voor gratis stock afbeeldingen is Life of Pix. Ook hier vind je geen duizenden afbeeldingen, maar een klein aanbod fijne stockfoto’s. Het voordeel is dat deze website nog niet bekend is bij het grote publiek. Het nadeel zit ‘m natuurlijk in de beperkte keuze. Maar wie weet zit er precies wat voor jou bij!

12. Rawpixel

De meeste websites die in dit artikel genoemd worden, hebben alleen gratis stockfoto’s. Rawpixel heeft een mooi aanbod gratis stockfoto’s, maar heeft ook een betaald deel. De stijl moet wel net je ding zijn.

Plaats een reactie