SE Ranking: de betaalbare allround SEO-tool

SE Ranking is een betaalbare allround SEO-tool. De tool biedt alles wat je nodig hebt om in zoekmachines te kunnen scoren op de juiste zoekwoorden: analyse, monitoring en advies inbegrepen. Ook aan gegevens voor linkbuilding en concurrenten ontbreekt het in deze SEO-tool niet. De tool doet qua functionaliteiten weinig af aan de grotere spelers. En dat voor een betaalbare prijs.

SE Ranking functionaliteiten

SE Ranking doet in het aantal functionaliteiten niet veel onder aan bekende concurrenten, zoals MOZ, Ahrefs en Semrush.

 👉🏼 Globaal inzicht in de organische resultaten van concurrenten
 👉🏼 Potentiële zoekwoorden vinden met zoekwoordonderzoek
👉🏼 Backlinks van domeinen bekijken met de backlink checker
 👉🏼 Posities monitoren met de Rankings tool
 👉🏼 De posities van concurrenten monitoren
 👉🏼 Snel inzicht in verbeteringen met een website audit
 👉🏼 Je linkprofiel volgen en uitbreiden met backlinks
 👉🏼 Inzicht in verkeer en bezoeker
 👉🏼 En meer!

Concurrentie onderzoek

Concurrentie onderzoek is de eerste feature van SE Ranking die we willen belichten. Het werkt heel simpel: je voert de URL van een concurrent in, drukt op enter en er verschijnt waardevolle data op je scherm. In één oogopslag zie je op hoeveel zoekwoorden het domein scoort, wat het geschatte aantal klikken per maand is en wat de kosten van het verkeer zijn. Scroll je verder naar beneden dan zie je op welke zoekwoorden het domein scoort, wat het zoekvolume is, op welke positie het domein staat en wat de concurrentie en cpc is. Daarbij plaatsen we wel de opmerking dat je de data met een korreltje zout moet nemen. De data is niet altijd even accuraat, maar geeft wel een mooi globaal beeld van hoe de concurrent er op organisch vlak voor staat. Er is nog veel meer informatie over het domein van concurrenten beschikbaar (top pagina’s en overlap met jou en andere concurrenten, bijvoorbeeld), probeer de trial van SE Ranking om alle functionaliteiten te ontdekken.

Zoekwoordonderzoek

Weten welke zoekwoorden potentie hebben is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Een tool voor zoekwoordonderzoek mag daarom niet ontbreken in een allround SEO tool. Met SE Ranking doe je onderzoek naar relevante zoekwoorden met potentie voor jouw website. De keyword research tool van SE Ranking bied je de mogelijkheid om in verschillende talen zoekwoorden in te geven en de resultaten van Google en Yandex te zien. Deze resultaten bestaan uit:

 • Moeilijkheidsgraad: een graad om aan te geven hoe moeilijk het is om op dit zoekwoord in de top 10 van de zoekresultaten te komen (schaal 1-100)
 • Zoekvolume: het gemiddeld aantal keer dat er maandelijks op dit zoekwoord wordt gezocht
 • CPC of cost per click: de gemiddelde kosten per klik op een betaald zoekresultaat dat dit zoekwoord bevat
 • Concurrentie: een graad om aan te geven hoeveel concurrentie er voor betaalde zoekresultaten op dit zoekwoord is (schaal 0-1)
SE Ranking review keyword onderzoek

Daarnaast vind je in de zoekwoordonderzoek tool van SE Ranking een opsomming van vergelijkbare zoekwoorden, gerelateerde zoekwoorden en zoekwoorden met een laag zoekvolume. SE Ranking toont je ook een overzicht van de URLs die op dit zoekwoord in de zoekresultaten verschijnen. Klik je door naar het gedetailleerde rapport, dan krijg je ook een schatting van het verkeer, de kosten daarvan en een geschat totaal aantal zoekwoorden te zien. Een fijne toevoeging die in september 2020 is geïntroduceerd, is de optie om ‘bulk keyword analysis‘ uit te voeren. Hiermee heb je de mogelijkheid om meerdere zoekwoorden per keer in te voeren en hiervan de gegevens in te zien. Dit kun je handmatig doen, maar ook vanuit een CSV of XLS bestand. Dat laatste is bijvoorbeeld handig als je de actuele data van een bestaand zoekwoordonderzoek wil checken.

SE Ranking bulk analysis keywords

Naast de mogelijkheid om concurrentie- en zoekwoordonderzoek te doen, check je met SE Ranking eenvoudig de backlinks van een domein. Vul het domein naar keuze in en er verschijnt een overzicht van alle informatie die je nodig hebt om een beeld te krijgen van het linkprofiel. Denk aan de domein trust, het aantal backlinks en ankers en de verhouding dofollow/nofollow. Een ander handig overzicht is de top verwijzende domein ankers, waarbij je de meest gebruikte ankerteksten ziet. Liever de backlinks van een specifieke pagina checken? Dat kan door te kiezen voor een specifieke URL. De backlink checker van SE Ranking is overigens niet altijd even snel. De data loopt regelmatig achter op de werkelijkheid.

Backlink checker SE Ranking

Ben je nu al enthousiast?
Ervaar SE Ranking zelf met een gratis 14-daagse proefperiode >>
Of schaf de tool direct aan met 30% korting >>

SE Ranking projecten

Naast losse functionaliteiten, heeft SE Ranking diverse mogelijkheden binnen ‘Projecten’. Anders dan de losse features, zijn de mogelijkheden binnen een project toegespitst op een specifieke website. Hieronder behandelen we de functionaliteiten en rapportages die je voor een specifieke website kunt gebruiken.

Posities monitoren

De resultaten van zoekmachine optimalisatie zijn mede afhankelijk van de posities in de zoekresultaten. Daar heeft SE Ranking aan gedacht. Met de functionaliteit Rankings herleid je eenvoudig op welke positie je staat en of daarin wat is veranderd ten opzichte van de vorige periode. Voor het invoeren van de zoekwoorden die je wenst te volgen zijn drie opties: je doet dit handmatig (meerdere zoekwoorden per keer mogelijk), je importeert een bestand of je vinkt keywords aan via de koppeling met Google Search Console. Daarnaast geeft SE Ranking suggesties op basis van de door jou ingevoerde zoekwoorden. De zoekwoorden kun je vervolgens onderverdelen in door jou aan te geven categorieën. Afhankelijk van het abonnement dat je hebt gekozen, worden de posities dagelijks, eens per drie dagen of wekelijks ververst.

SE Ranking review zoekwoorden toevoegen

Bij het toevoegen van zoekwoorden kun je dan ook kiezen in welke zoekmachines je de resultaten wilt volgen: Google, Yandex, Yahoo en Bing behoren tot de mogelijkheden. Wil je ook YouTube resultaten volgen, dan kun je hier een apart project voor aanmaken. Daarnaast kun je de posities voor een specifieke locatie volgen. Voor Google en Yandex geldt zelfs dat je specifiek mobiele resultaten kunt volgen. SE Ranking is dus geen tool die Google-only is of zich alleen richt op desktop gebruikers. Met de opkomst van andere zoekmachines én mobiele apparaten is dat wat ons betreft een must. Eenmaal ingeladen, heb je per zoekwoord inzicht in:

 • De URLs die op dit zoekwoord scoren
 • Het gemiddelde maandelijkse zoekvolume
 • Het aantal zoekresultaten
 • Veranderingen in posities (dynamieken)
 • De posities van de afgelopen 3 weken
Posities in zoekresultaten monitoren

Bovenin het Rankings dashboard van SE Ranking vind je een totaaloverzicht van de ingevoerde zoekwoorden. Met dit overzicht krijg je in één oogopslag een globaal beeld van hoe het domein ervoor staat. Je ziet:

 • Hoeveel zoekwoorden er in de top 1, 3, 5, 10, 30 en >100 staan
 • Wat de gemiddelde positie van de zoekwoorden is
 • Een voorspelling van het verkeer
 • De verhouding zoekopdrachten/vertoningen (zoek zichtbaarheid)
 • Het aantal SERP mogelijkheden

Concurrenten monitoren

In een project heb je de mogelijkheid om de URLs van concurrenten aan te geven (maximaal 5). Eenmaal ingevoerd heb je inzicht in data zoals het aantal zoekwoorden waarop de concurrent in de top 5/10/30 scoort, de gemiddelde positie en het aantal geïndexeerde pagina’s. Daarnaast heb je vanuit het concurrentiedashboard de mogelijkheid om door te klikken naar het positieoverzicht van de concurrent. Hierop is te zien hoe de concurrent ten opzichte van jou scoort op de door jou ingevoerde zoekwoorden. Naast de data van specifieke concurrenten kun je ook altijd de SERP concurrenten bekijken, ofwel data van de URLs die scoren op de zoekwoorden die jij volgt.

Website audit uitvoeren

De functie website audit is de SEO audit functie van SE Ranking. Je website wordt hiermee geanalyseerd op tientallen aspecten die belangrijk zijn voor gebruikers. Na de analyse ontvang je een rapport in PDF-bestand met daarin de uitkomsten en tips om zaken te optimaliseren. Een aantal voorbeelden van de audit elementen zijn:

 • Doorverwijzing van http naar https
 • De aanwezigheid van een XML sitemap
 • 404’s en andere errors
 • De lengte van page titles
 • Lege meta beschrijvingen
 • De lengte van H1’s en H2’s
 • Links waarbij een anchor ontbreekt
 • En nog veel meer

Natuurlijk mag ook inzicht in de backlinks van je project niet ontbreken in een allround SEO tool. In het backlink dashboard van je project vind je het aantal backlinks, domeinen, ankers, pagina’s en IP’s. Ook wordt diverse data grafisch weergeven, waaronder een staafdiagram met nieuwe en verloren backlinks over een bepaalde periode en de verhouding tussen backlinks die linken naar de homepage en links naar andere pagina’s. Ook de verhouding dofollow/nofollow links wordt visueel weergeven.

Daarnaast laat het dashboard per backlink de volgende data zien:

 • Status, geïndexeerd ja/nee
 • Anker en doel URL
 • Type (dofollow of nofollow, tekst of afbeelding)
 • Alexa rank (populariteit website)
 • Domain Trust
 • Het aantal externe links dat het domein heeft
 • Land
 • De datum waarop de backlink voor het eerst en laatst werd gezien

In ditzelfde overzicht kun je handmatig de prijs van een eventueel ingekochte backlink aangeven. Ook is het mogelijk om een manager toe te wijzen en notities te maken.

Analytics en verkeer inzien

Wanneer je Google Search Console en Google Analytics koppelt met SE Ranking, heb je toegang tot een analytics dashboard. Hierop vind je de uit Google Analytics bekende statistieken, zoals het aantal sessies, gebruikers, sessieduur etc. Wat ons betreft heeft dat niet veel meerwaarde. Wat wij wel interessant vinden, is inzicht in het aantal pagina’s dat scoort in de top van de zoekresultaten en het inzien van positieveranderingen.

Overige functies

SE Ranking biedt onder de noemer ‘marketing plan‘ de mogelijkheid om een checklist met online marketing taken af te vinken. Daarnaast kun je via de social media feature globaal inzicht krijgen in de statistieken van Facebook en Twitter. Omdat dit niet verder gaat dan het aantal pagina likes/volgers en bereik, vinden we dit niet veel toevoegen.

Probeer SE Ranking nu 14 dagen gratis!

Gebruikers en whitelabel: data delen met collega’s en klanten

In je SE Ranking kun je gebruikers op mailadres toevoegen. Je geeft een gebruiker rechten om één website in te zien (bijvoorbeeld een klant) of alle websites die gekoppeld zijn aan het account (bijvoorbeeld een collega). Daarnaast kun je de gebruiker een rol meegeven: manager of klant. Ook kun je per gebruiker aangeven welke functionaliteiten er gebruikt kunnen worden en welke data zichtbaar is.

Als laatste willen we de mogelijkheid benoemen om SE Ranking whitelabel te gebruiken. Hiermee creëer je een inlogscherm, dashboards en rapporten in jouw huisstijl. Je kunt er zelfs voor kiezen je eigen SMTP server te gebruiken voor het mailen van rapporten. De whitelabel mogelijkheid is vooral interessant voor gebruikers met meerdere opdrachtgevers/projecten, zoals SEO-specialisten en marketingbureaus. De whitelabel functie is overigens alleen mogelijk vanaf het Plus abonnement.

Wat maakt SE Ranking een goede SEO tool?

SE Ranking is een SEO tool met veel mogelijkheden voor een relatief lage prijs. Dat maakt de prijs-kwaliteit verhouding van deze tool verassend goed ten opzichte van andere, vergelijkbare SEO tools. Om je een beeld te geven, hebben we de prijzen van vergelijkbare tools op een rij gezet.

SEO toolStartprijs per maand, betaald op jaarbasis
SE Ranking€13,80
SEMrush$83,28
MOZ$99,00
Ahrefs$99,00

Houd er wel rekening mee dat iedere SEO tool zo zijn eigen voordelen heeft. Denk aan het aantal te volgen keywords, de updatefrequentie van posities, het crawlbudget en natuurlijk de features en mogelijkheden daarvan. Toch zetten wij onze vraagtekens bij het significante prijsverschil tussen SE Ranking en de andere SEO tools. Zijn ze écht zoveel meer waard?

Ons advies
SE Ranking is een prachtige tool voor iedereen – van beginner tot gevorderde – die op zoek is naar een betaalbare SEO-tool. De tool is minder geschikt voor gebruikers die zonder vertraging inzicht willen in backlinks. Ook als je volledige toegang tot data van bijvoorbeeld concurrenten verwacht, is deze tool minder geschikt voor jou. Wil jij op een betaalbare manier serieuze stappen maken in de online vindbaarheid van je website, dan raden we je SE Ranking absoluut aan! Ontdek direct of de tool wat voor jou is met een gratis trial.

Wat kost een abonnement op SE Ranking?

De SE Ranking abonnementen lopen uiteen van €13,80 per maand tot €660,00 per maand. De kosten van het abonnement zijn afhankelijk van de gewenste functionaliteiten, het aantal te volgen zoekwoorden, de updatefrequentie van posities en de betalingsperiode.

Wat is het goedkoopste abonnement van SE Ranking?

Het goedkoopste abonnement van SE Ranking is het Optimum abonnement met een wekelijkse check van posities, 250 te monitoren zoekwoorden en jaarlijkse betaling. Dit abonnement kost €13,80 per maand.

Kun je SE Ranking gratis uitproberen?

Ja, SE Ranking biedt de mogelijkheid om de tool 14 dagen gratis uit te proberen.

Welke functionaliteiten heeft SE Ranking?

Een greep uit de belangrijkste functionaliteiten van SE Ranking:
👉🏼 Zoekwoordonderzoek
👉🏼 Concurrentie onderzoek
👉🏼 Posities monitoren
👉🏼 Backlinks monitoren
👉🏼 Website audit

Kun je SE Ranking koppelen met Google Analytics?

Ja, je koppelt SE Ranking eenvoudig met een Google Analytics property naar keuze door toegang te geven.

Kun je SE Ranking koppelen met Google Search Console?

Ja, je koppelt SE Ranking met Google Search Console door SE Ranking toegang te geven en als gebruiker toe te voegen aan jouw property.

Plaats een reactie