Uptime monitoring, is mijn website offline?

Of je nou verantwoordelijk bent voor de website van een miljoenenbedrijf, MKB of je eigen blog. Downtime is nooit goed. Niet voor je klanten en bezoekers, niet voor je vindbaarheid en niet voor je reputatie. Het is daarom belangrijk dat je er snel bij bent als je website niet óf minder functioneert. Ik verbaas mij er dan ook regelmatig over dat veel websites geen enkele vorm van uptime (of downtime?) monitoring toepassen.

Wat is uptime monitoring?

Met uptime monitoring houd je de performance van je website in de gaten. Dit beperkt zich bij de meeste tools niet alleen tot het bijhouden of je website online (up) of offline (down) is. Maar ook tot de laadsnelheid van je website, het controleren van de validiteit van je SSL certificaat, het monitoren van je webserver of mailserver. Zodra één of meerdere services down zijn krijg je afhankelijk van de instellingen een email, sms, pushbericht of zelfs een telefoontje. Daarnaast bieden veel partijen ook een zogenaamde ‘status page’ aan, waarmee bijvoorbeeld ook de rest van je medewerkers of klanten kan zien of een service offline is.

Waarom zou ik uptime monitoring gebruiken?

Een betere vraag dan “waarom zou ik uptime monitoring gebruiken?” is: waarom zou je geen uptime monitoring toepassen? Dankzij uptime monitoring ben je er zeker van dat je snel gealarmeerd wordt wanneer er iets mis is met je site. Hierdoor kun je sneller acteren en de downtime tot een minimum beperken. Nu hoor ik je denken: maar regelt mijn webhost dit niet allemaal? Ja en nee. Allereerst hangt de mate van monitoring enorm af van de partij waarbij je zit. De premium hostingpartijen zitten meer op monitoring en proactief problemen oppakken dan een hostingpartij van pak ‘m beet een tientje per maand. Daarnaast zullen veel hostingpartijen wel de status van je webserver zelf en de connecties tot de serverparken in de gaten houden, maar niet jouw website zelf. Door een vastgelopen update kan het zomaar voorkomen dat je site het niet doet, maar de server wel. Vanuit het oogpunt van de webhoster is er dan niks aan de hand.

Hoe monitor ik mijn website?

Het monitoren van je website is tegenwoordig heel gemakkelijk. Er zijn tientallen, zo niet honderden, tools die de uptime van je website kunnen bijhouden. Sommige zijn gratis en sommige zijn betaald. Het belangrijkste is dat je gewoon begint. Afhankelijk van je wensen en eisen kun je beginnen met een gratis tool en later overstappen op een betaald pakket. Of je af kan met een gratis tool hangt van een aantal zaken af:

  • Hoe vaak moet de site gecontroleerd worden? Elke vijf minuten, elk half uur of juist elke minuut?
  • Wil je alleen de website zelf controleren? Of wil je ook de server, je SSL certificaat en de performance in de gaten houden?
  • Over performance gesproken, wil je dat de performance door een standaard computer wordt gecheckt óf juist door een slim algoritme die zich gedraagt als een normale bezoeker?
  • Wil je notificaties ontvangen per mail óf wil je gebeld of gesmst worden?

Gratis uptime monitoring tool

Een van mijn favoriete uptime monitoring tools is UptimeRobot. Een gratis tool voor het monitoren van je website. Ideaal voor als je net begint met het monitoren van je website. Met UptimeRobot kun je gratis tot 50 monitors aanmaken, welke elke 5 minuten een check doen. Met een gratis account kun je de volgende zaken monitoren:

  • HTTP(S) monitor: voor het monitoren van de uptime van je website
  • Response Time monitor: voor het monitoren van de performance van je website
  • Ping monitor: voor het monitoren van je netwerk
  • Port monitor: voor het monitoren van een specifieke port op je server. Bijvoorbeeld je e-mailserver.

Voor iedere monitor geldt dat je een mailtje krijgt wanneer er iets aan de hand is.

Statuspagina

Daarnaast kun je gratis een status pagina aanmaken. Dat op zichzelf is al iets wat je niet bij iedere gratis tool ziet, maar je kunt ook nog eens een custom url aanmaken zoals bijv. status.toolsguide.nl. Als je wilt, kun je hier zelfs nog een wachtwoord opzetten.

Historie

Het is niet alleen interessant om te zien of je website op dit moment up is, maar ook om te zien hoe je website het de afgelopen tijd heeft gedaan. In de gratis versie van UptimeRobot kun je tot 2 maanden aan monitoring logs terugzien, ideaal!

Betaalbare uptime monitoring tools

In veel gevallen is bovenstaand voldoende om mee te beginnen. Maar wat nou als je meer wilt? Dan is een betaalde tool wellicht wat voor jou. Met betaalde tools krijg je toegang tot aanzienlijk meer mogelijkheden. De allerbelangrijkste is – in mijn ogen – de snellere notificatietijd. De meeste betaalde tools monitoren elke minuut je website, sommige zelfs elke halve minuut. Wanneer je bijvoorbeeld een webshop runt is dit een must-have. Want elke seconde dat iemand geen bestelling op jouw website kan plaatsen voel je gelijk in je portemonnee.

Website offline.  uptime monitoringen

StatusCake

Net als UptimeRobot heeft ook StatusCake een gratis variant. Deze is helaas vrij beperkt De betaalde pakketten van StatusCake zijn echter zeer interessant tegen een redelijke prijs. Maar waarin onderscheidt StatusCake zich van UptimeRobot?

Monitoring vanaf 30 landen

Wanneer je website op meerdere servers draait bestaat de kans dat deze wel online en bereikbaar is in Nederland, maar niet aan de andere kant van de wereld in New York. Dankzij de locations functionaliteit van StatusCake kan je vanuit 30 landen en 43 locaties over de wereld je website monitoren. Een must-have voor grotere (internationale) bedrijven. Want zelfs als je site het in Nederland wel doet, kan deze net over de grens in Duitsland onbereikbaar zijn.

30 seconden test-interval

Dankzij een test interval van 30 seconden ben je nog sneller op de hoogte wanneer er iets mis is met de uptime van je website. Met het enterprise plan – prijs op aanvraag – kun je zelfs instant op de hoogte worden gehouden van downtime.

Sub-Accounts – veilig samenwerken met je team

Als bedrijf ben je meestal niet al te happig op ‘gedeelde’ accounts. Enerzijds wil je misschien niet iedereen dezelfde rechten geven en anderzijds wil je niet dat mensen wachtwoorden met elkaar delen. Want wat als iemand bijvoorbeeld ontslagen of gehacked wordt? Gelukkig heeft StatusCake sub-accounts waarmee je rechten van gebruikers kunt beheren. Zo kun je veilig met elkaar in hetzelfde systeem werken en permissies beheren per gebruiker.

Onsite Server monitoring

Het gebruiken van deze functionaliteit vergt enige technische kennis. Maar middels een lichtgewicht script kan StatusCake de status van je server meten. Zo ben je bijvoorbeeld actief op de hoogte van je RAM, CPU en dataverbruik. Uiteraard krijg je ook hiervan gelijk een melding als er iets aan de hand is.

Pagespeed monitoring

Eerlijk is eerlijk: UptimeRobot heeft ook een vorm van pagespeed monitoring maar StatusCake biedt uitgebreidere rapporten, de mogelijkheid om van specifieke devices en met specifieke downloadsnelheden je website te testen. Dit alles gebeurt via een echte browser om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van een echte gebruiker. TIP: zet niet teveel van deze testen in, want ze kosten je ook meer bandbreedte!

Dashboarding

Data verzamelen is makkelijk, het overzichtelijk en begrijpelijk vertonen is soms nog een hele uitdaging. Met de dashboard functie kan je de verschillende monitors op een pagina als een dashboard tonen. Via de instellingen tab kan je ook de auto-refresh rate instellen en wanneer je bepaalde monitors ziet; altijd óf alleen als er problemen zijn. Vervolgens haal je via een geheime link het dashboard op op bijvoorbeeld een (narrowcasting) beeldscherm. Ideaal voor bijvoorbeeld ICT of Development afdelingen

Virusscan

Helaas heb ik deze functionaliteit zelf nog niet gebruikt. Wel weet ik dat een virusscan functionaliteit op een uptime monitoring tool vrij uniek is. Op basis van de omschrijvingen lijkt de virusscan vrij uitgebreid, maar dit kun je gemakkelijk zelf testen met een gratis trial.

Plaats een reactie